Oei, nu al Lente? Oef, … eindelijk Lente

Ook al is het volgens de kalender nog volop winter, toch laat het weer van de voorbije en komende dagen ons anders aanvoelen.

Gisteren 15 februari haalden we in de zon al meer dan twintig(!) graden.

Ook de natuur ontploft bij zo’n weerfenomeen. Ik zag de eerste citroenvlinders en wilde bijen in de tuin. Gretig vlogen ze op de bloeiende krokussen. Bijen, vlinders, hommels… de meeste insecten hebben het niet gemakkelijk. Net daarom vormt een verstandig aangeplante en beheerde ecologische tuin een waar walhalla voor deze beestjes. Vroegbloeiers zoals krokussen, bosanemonen, speenkruid en wilgen helpen zeker onze wilde-en honingbijen een goeie start te maken. Later op het jaar zorgen de bloeiende inheemse struiken, vaste planten, hooilanden en bloemenweiden voor een rijkelijk gedekte tafel.

In onze ecologische tuin is er ruim plaats voor ruigtes, hoog gras, snoeihout, bladhopen, moshoekjes en wat chaos.

Geen veel te grote getrimde, ontmoste en kortgeschoren gazons, geen zoutloze coniferen of doodsaaie borders. Als je je tuin meer ecologisch inricht compenseer je mondjesmaat alle ecologische woestijnen.

Meer nog, je tuin kan zo zijn een antigif zijn tegen de overal oprukkende, overbemeste, giftige maisakkers, de platgespoten fruitplantages en stukgetrappelde paardenweiden waaruit elke vorm van leven stilaan verdwijnt.

Jij zorgt zo voor een klein biodivers paradijsje!