Wat vorig jaar begon als een hete, droge zomer liep over naar een droge winter en ( tot nu toe) een té droog voorjaar.
In cijfers wil dat zeggen dat het grondwater meer dan 1,5 meter lager staat dan het normale peil en dat er een neerslag tekort is ( regen, hagel, sneeuw) van meer dan 200 liter per m².
In een tuin van 10 are is dit maar liefst 200.000 liter.
Zelfs in onze natuurlijke tuin laat dit sporen na en leert het ons om nog bewuster om te gaan met zinvol gebruik van regenwater in onze tuin.
Nog meer gaan we inzetten op sterke, inheemse en streekeigen bomen, struiken en vaste planten die overleven met minder water en op drogere plekken.
Je tuin beregenen met drinkwater is sowieso niet verstandig want zo wordt het watertekort nog erger. Probeer liever zoveel mogelijk hemelwater op te vangen. Dit kan in watertonnen en- putten . Als je tuin het toelaat kan het ook in een natuurlijke poel of een moeraszone.
Indien nodig kan je hieruit op een doordachte manier water putten om zinvol te gebruiken in je moes -en siertuin.
Zaaien en planten heeft ook alleen zin als de bodem vochtig genoeg is en er de komende periode regelmatig regen zal vallen.
Als je dan toch moet gieten of beregenen met je hemelwater doe het dan liefst ’s avonds, zodat de planten de koelere nacht hebben om alle vocht op te nemen.
Twee keer per week intens beregenen heeft meer effect dan een dagelijkse oppervlakkige douche.
Als we samen verstandig met water in onze tuin omspringen, kunnen we toch genieten van al het moois in onze natuurlijke tuin.
En grondwater? Dat blijft natuurlijk in de grond, waar het onmisbaar is!